Arhive zilnice: decembrie 11, 2011

Sarcina – saptamana 1 – ziua 4

Standard

Ce se intampla in interior?

În această  scanare 3-D a creierului uman, structura centrală verde este hipotalamusul . Aceasta controlează emoţiile şi temperatura corpului, si elibereaza substante chimice care reglementează eliberarea de hormoni de glanda pituitara(cercul verde din partea de jos).

Ca multe alte femei, poate simti, uneori, ca esti condusa de hormoni şi, de aceea, ne ajută să înţelegem de ce acestia fluctuează.

Ansamblul de hormoni care ajuta ovulatia incepe sa se formeze acum, in prima saptamana a ciclului tau menstrual.  Glanda pituitara, care se află în baza creierului tău, va produce hormonul foliculo-stimulant (FSH). În timpul menstrei, nivelul de FSH creşte constant, declanşând dezvoltarea foliculilor (aproximativ 15-20 în fiecare lună) în fiecare ovar. Pe langa faptul ca adapostesc ovulele, foliculii produc estrogen.

Hormonul estrogen circula,  afectează glanda pituitară şi o provoacă sa produca hormon luteinizant (LH). Aceasta declanşează ovulaţia . În această săptămână nivelul de estrogen este scăzut şi stabil, dar va creşte dramatic mai tarziu in ciclu.

Nivelul de progesteron este scăzut în timpul menstrei , dar începe să crească pe perioada zilelor urmatoarea menstrei şi să rămână ridicat pentru a doua parte a ciclului. Sub influenţa progesteronului, muschii din colul uterin se relaxeaze, facilitand deschiderea canalul cervical. De asemenea, afectat de schimbari este si mucusul, care devine mai fluid, astfel încât sperma poate sa inoate mai usor prin el. Progesteronul permite mucoasei uterului sa se  îngroaşe si sa se pregateasca pentru implantarea ovulului fertilizat.

Modificări în timpul ciclului menstrual

Exista patru hormoni care muncesc in timpul ciclului menstrual: FSH (hormonul de stimulare foliculara)care face ca foliculul sa inceapa sa se dezvolte in ovar,  estrogenul care este produs de ovulul  în curs de dezvoltare şi are vârful chiar înainte de ovulaţie, LH (hormonul luteinizant) declanşează ovulaţia si progesteronul care îngroaşă mucoasa uterului.

Aici puteti vedea imaginea marita:

PDBD_Hormones

Este bine de stiut

Si barbatii au PMS (sindromul premenstrual)!

Oamenii de stiinta au confirmat ca si barbatii sufera de o versiune PMS . Modificări ale dispoziţiei, istericale  si pierderea libidoului la barbati s-au dovedit a fi cauzate de scăderea nivelului de testosteron din cauza stresului.

Pregnancy Day By Day : Hope Ricciotti (Autor), Carol Cooper (Autor), Karen Sullivan (Autor), Su Laurent (Autor), Laura Goetzl (Autor),Patrick O’Brien (Autor)


Sarcina – saptamana 1 – ziua 3

Standard

Cand incerci sa ramai insarcinata, este util sa constientizezi faptul ca stilul de viata si conditia ta medicala iti pot afecta ciclul menstrual. 

Este posibil să observi ca atat  calendarul cat si volumul menstrei tale poate varia. Ciclul menstrual poate fi afectat de stres, precum şi de afecţiuni medicale, cum ar fi o tiroida hiperactiva. În ambele  cazuri, menstra poate deveni mai uşoara sau mai puţin abundenta . În cazul în care ciclul tau menstrual este haotic, poate fi dificil de prezis data exacta a ovulatiei. Cicluri menstruale imprevizibile sau chiar inexistente poate însemna că ovulaţia nu are loc in fiecare luna. Daca acesta este si cazul tau cere sfatul medicului cu privire la fertilitate.

Poti ramane insarcinata natural si usor in ciuda problemelor medicale asociate ciclului tau menstrual dar, sunt anumite afectiuni  care cauzeaza menstre lungi, abundente si iregulare  si care sunt asociate cu o fertilitate scazuta. Menstrele abundente pot fi asociate cu fibroamele, acestea afectand fertilitatea. O pierdere de sange in timpul menstrei mai mare decat media pot, deasemenea , insemna ca esti anemica, conditie ce nu reprezinta cel mai bun start atunci cand vrei sa aduci pe lume un bebelus, nici pentru tine, nici pentru el.  Daca te regasesti in aceste randuri ar trebui sa verifici si sa maresti cantitatea de fier pe care o iei.

Menstrele dureroase poate avea impact asupra fertilităţii. Endometrioza este o afectiune comuna, care poate face menstrele dureroase şi iti pot da dureri si disconfort in timpul actului sexual. Dacă ai aceste simptome, consulta medicul curent, care ar putea aranja o scanare sau trimiterea la un specialist. Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.  Exista tratamente pentruendometrioza, inclusiv chirurgie cu laser, care poate spori şansele unei femei de a concepe.

Focus pe … fertilizarea in vitro

Stimularea feliculilor

Fertilizarea in vitro oate fi o opţiune dacă o femeie are probleme cu conceperea. Prima etapă a acestei proceduri este de a stimula ovarele sa produca mai multi foliculi, astfel încât mai multe ovule poate fi fecundat in afara corpului.

Incepand aproximativ cu a treia zi a ciclului menstrual, ti se vor administra medicamente pentru a stimula ovarele. Ti se vor administra deasemenea medicamente, injectabile sau de alta forma,  pentru a suprima ciclului normal, urmată de injecţii cu un hormon asemanator celui care stimuleaza foliculii. Abia apoi ovului poate fi folosit.

Intreaba un …doctor

Ar trebui să imi monitorizeze ciclul  menstrual?
Da,  monitorizarea ciclului menstrual este o parte importanta a planificarii pentru sarcină, deoarece aceasta te poate ajuta să îţi dai seama cam in ce zi esti la ovulatie şi astfel sa imbunatatesti sansele de a concepe. Aceasta înseamnă că poti sa te asiguri că ai contact sexual in perioada potrivita pentru concepere.Este, de asemenea, util să iti cunosti durata ciclului mentrual, care pot varia destul de mult. Cel mai important lucru de reţinut este faptul că de la ovulatie pana la începutul  următoarei perioade menstruale sunt aproximativ 14 zile astfel încât atunci când vei ajunge la următoarea menstruaţie, iti poti da seama cam cand ai ovulat.
 Pregnancy Day By Day : Hope Ricciotti (Autor), Carol Cooper (Autor), Karen Sullivan (Autor), Su Laurent (Autor), Laura Goetzl (Autor),Patrick O’Brien (Autor)

Sarcina – saptamana 1 – ziua 2

Standard

Ce se intampla in interior ?

Ovulele tale  sunt deja în curs de dezvoltare, astfel cum poate fi văzut în această poza a unui ovar. Structurile mici, albe sunt foliculi imaturi care conţin ouă la diferite etape de dezvoltare. Odată ce unul dintre acesti foliculi se maturizează, oul este expulzat din ovar si povestea conceperii incepe.

Prin urmărirea ciclului menstrual şi înţelegerea modului în care acesta funcţionează, vă pot creşte şansele de a concepe un bebelus.

Aceasta este a doua zi a menstrei si a doua zi a ciclului tau menstrual, care începe în prima zi a menstrei şi se termină în prima zi a următoarei . Un ciclu complet are, în medie, 28 de zile, dar multe femei au un ciclu mai scurt sau mai lung.

Acesta poate fi perioada in care menstra ta este cea mai abundenta, deoarece  ţesuturile şi a sângelele care alcătuiesc mucoasa uterina(endometru) este vărsat.Pierderea de sânge în timpul menstruaţiei  este în jur de două linguri (30 ml). În timp ce mucoasa este ​​înlăturata, vasele de sange din uter se contracta, ceea ce poate provoca dureri cramplite femeii in aceasta perioada. De îndată ce menstra se termina, un ou incepe sa se maturizeze în interiorul  foliculului sau  în unul dintre ovare, gata pentru a fi lansat pe trompele uterine cam la jumatatea ciclului menstrual. Aceasta se numeşte ovulaţie.

Între timp, mucoasa uterului începe să se reconstruiască  sub influenţa hormonilor progesteron şi estrogen, gata de a primi un nou ovul fecundat. Daca ovulul nu este fecundat, nivelul hormonilor scade, mucoasa isi incheie rolul  si ciclul incepe din nou.

Este bine de stiut:

Ciclul menstrual se poate sincroniza la femeile care locuiesc impreuna.

Oamenii de ştiinţă susţin că feromonii (substanţe chimice care declanşează un răspuns biologic în cineva) trec de la o femeie la alta. Receptorii din nas pot detecta acesti feromoni şi are loc un proces biologic prin care o femeie isi poate regla in mod natural ciclul menstrual.

Schimbari in timpul ciclului menstrual

Ciclul lunar al  ovulului de la aparitie pana la maturitate in interiorul ovarului poate fi vazut in diagrama de mai jos.  Ovulul este eliberat din folicul in jurul zilei 14 a ciclului menstrual. Partea de jos a graficului prezinta dezvoltarea corespunzătoare a mucoasei uterine-purtătoare de la începutul unei perioadei menstruale , apoi reconstrucţia ei pentru a primi ovulul fertilizat.

Folicul de ou gol (numit corpus luteum) secreta progesteron,  un hormon care ajuta endometrul sa ajunga la o grosime de aproximativ 0,2 la (6 mm) in timpul celor 28 de zile ale ciclului menstrual, gata de a primi un ovul fecundat.

Pentru o imagine marita apasa aici:

PDBD_EggCycle

Pregnancy Day By Day : Hope Ricciotti (Autor), Carol Cooper (Autor), Karen Sullivan (Autor), Su Laurent (Autor), Laura Goetzl (Autor),Patrick O’Brien (Autor)

Sarcina – saptamana 1 – ziua 1

Standard

Ce se intampla inauntru?

Mucoasa uterului se acumulează în primele două săptămâni ale ciclului menstrual si  se pregăteste pentru sarcină. Domeniile de galben şi de albastru pe care le poti vedea in poza  sunt celule şi zona de roz, secretii. Dacă nu apare o sarcină, mucoasa se descompune si menstruatia apare.

Aceasta este prima zi a ciclului tau menstrual. Daca incerci sa concepi un copil in aceasta perioada, tine minte sau noteaza aceasta data pentru ca este una semnificativa si iti va fi solitita de doctorul ginecolog pe viitor.

Desi aceasta este oficial prima ta zi de sarcina, nu vei concepe un bebelus decat abia peste doua saptamani. Aceasta zi este clasificata ca fiind prima zi de sarcina pentru ca ulterior toate calculele vor fi facute in functie de ea. Ar fi mult mai logic ca numaratoarea sa inceapa cu ziua ovulatiei sau cea a conceptiei dar, ca majoritatea femeilor, s-ar putea ca nici tu sa nu stii aceste date .  Esti mai predispusa sa iti aduci aminte prima zi a ciclului menstrual decat alte  date, mai ales atunci cand incerci sa concepi un copil.

Aceasta metoda de cronometrare este una la indemana, dar asta nu inseamna ca trupul tau sau tu vei simti din plin sarcina inca de azi. In aproximativ 280 de zila sau noua luni calendaristice, iti vei tine copilul nou-nascut in brate.  Good luck and enjoy the journey!

Este bine de stiut:

Nu exista un timp sau o varsta perfecta pentru a deveni parinte si, de aceea, ar trebui sa ti mereu cont de urmatoarele:

 – In timp ce problemele practice, cum ar fi starea finanţelor dumneavoastră şi  mărimea casei tale sunt importante, amintiţi-vă că a fi părinţi inseamna mai mult decât ceea ce sunteti în măsură să ofere bebelusului din punct de vedere material.
– Aceasta este o decizie doar tu si partenerul tau o puteti face. Nu pleca prea mult urechea la  sfatul membrilor de familie şi al prietenilor.
– Puteti concepe un copil imediat, din prima luna,  sau poate dura mai multe luni, deci relaxaţi-vă şi nu va impuneti o  dată prestabilită în minte.

Focus pe …nutritie

Ia acid folic

Incepe sa iei aceste vitamine vitale de acum, inca din prima zi, asta daca nu incepusei inca. Ar trebui sa iei vitamine si minerale, in mod special acid folic, chiar de cum va decideti si incepeti sa concepeti un copil pentru ca este esential pentru dezvoltarea in paramentrii normali a bebelusului tau in primele saptamani.

Cantitatea de acid folic pe care trebuie sa o iei zilnic ca si supliment este 400 mcg. O dieta alimentara bogata in acid folic este, de asemenea, recomandata. Mananca cat mai multe  legume verzi, cum ar fi fasolea verde, spanacul, broccoli şi leguminoase, cum ar fi mazărea, fasolea, năutul sau cerealele  fortificate  şi germenii de grâu.

Ca si informatie,

Doar 20 % dintre cuplurile care incearca sa conceapa un copil chiar reusesc acest lucru din prima luna.

Pentru 75% dintre cupluri dureaza in jur de sase luni. Asa ca ai rabdare si incearca sa nu devii prea frustrat daca nu reusiti din prima incercare.

Pregnancy Day By Day : Hope Ricciotti (Autor), Carol Cooper (Autor), Karen Sullivan (Autor), Su Laurent (Autor), Laura Goetzl (Autor),Patrick O’Brien (Autor)

Sarcina – saptamana 1

Standard

Numaratoarea de 280 de zile incepe aici chiar daca bebelusul tau nu a fost inca conceput. Pentru corpul tau este o saptamana ca oricare alta. Este prima zi a ciclului menstrual asa ca stii ca nu esti inca insarcinata. Dar daca concepi in timpul acestui ciclu mentrual aceasta va fi considerata prima zi de sarcina. Este o idee buna sa iti revizuiesti stilul de viata si sa incerci sa intelegi mai bine ceea ce se intampla in interiorul tau.

Pregnancy day by day

Standard

Tot ceea ce voi stie despre sarcina zi cu zi este traducerea cartii cu acelasi nume: Pregnancy Day By Day

Hope Ricciotti (Autor), Carol Cooper (Autor), Karen Sullivan (Autor), Su Laurent (Autor), Laura Goetzl (Autor),Patrick O’Brien (Autor)

Cartea o gasiti aici http://www.amazon.com/gp/product/B003R4ZIOY?ie=UTF8&tag=familyeducom-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B003R4ZIOY